Sveikata

7 mitai apie Pre-Workout papildus: Profesionalų patarimai

Jei esate žmogus, kuris rimtai žiūri į fizinį aktyvumą, tikriausiai girdėjote apie prieš treniruotinius papildus. Šie Papildai suteikia energijos, gerina ištvermę ir padeda greičiau pasiekti užsibrėžtus  tikslus sporte. Tačiau pre workout papildai yra apipinti mitais, kurie gali jus sugluminti.

Šiame straipsnyje atskleisime šiuos mitus ir pateiksime faktus, kurie padės priimti pagrįstus sprendimus dėl prieštreniruotinių papildų vartojamo. Mūsų tikslas – suteikti jums žinių, kurios leis efektyviai ir saugiai optimizuoti savo treniruotes.

Mitas Nr. 1: Pre workout papildai skirti tik kultūristams

Realybė: Prieštreniruotiniai papildai nėra skirti tik kultūristams. Nors jie gali padėti tiems, kurių tikslas auginti raumeninę masę, bet tai pat yra naudingi ištvermės sportininkams, bėgikams ir visiems, dalyvaujantiems įvairiuose fizinio aktyvumo veiklose. Šie papildai gali suteikti energijos ir koncentracijos, reikalingos bet kokio tipo treniruotei.

Paklausykime Saros, profesionalios dviratininkės, kuri prisipažįsta: „Anksčiau maniau, kad preworkoutai papildai skirti tik kultūristams, kol juos išbandžiau prieš ilgus išvažiavimus. Skirtumas mano energijos lygyje ir ištvermėje buvo stebėtinai didelis.”

Mitas Nr. 2: Kuo daugiau pre workout’o tuo geresni rezultatai

Realybė: Didelis kiekis pre workout papildo vartojimo nėra kelias į geresnius rezultatus. Iš tikrųjų tai gali sukelti nervinį drebulį, nuovargį ir kitus nepageidaujamus šalutinius poveikius. Papildo efektyvumas priklauso nuo saikingo vartojimo ir rekomendacijų laikymosi.

Profesionalus kultūristas Markas dalijasi savo patirtimi ir pasakoja: „Padariau klaidą galvodamas, kad “daugiau yra geriau”. Galų gale sportuojant jaučiausi labai prastai, turėjau sunkumų bandant užmigti. Pradėjus vartoti rekomenduojamas dozes, šalutiniai efektai dingo”.

Mitas Nr. 3: Prieš treniruotę vartojami papildai yra nekenksmingi

Realybė: Nors pre workout papildai suteikia daug naudos, jie sukelia šalutinius poveikius. Tai gali apimti padidėjusį širdies ritmą, aukštą kraujo spaudimą ir virškinimo problemas. Svarbu vartoti atsakingai ir pasikonsultuoti su specialistu, jei patiriate kokius nors šalutinius efektus.

Sveikata yra svarbiausia ir Dženė, profesionali sportininkė, tai pabrėžia. Ji dalinasi: „Aš ignoravau galimus šalutinius poveikius. Mano širdies ritmas stipriai pakildavo ir trukdavo labai ilgai kol sugrįždavo į normalią būseną. Nors ir vartojau rekomenduojamas porcijas, šis papildas man netiko. Išbandžiau pre workout be stiluminatų ir tai buvo teisingas sprendimas. Išvada –  prieštreniruotinius papildus reikia vartoti atsargiai”.

Mitas Nr. 4: Visi pre workout papildai yra vienodi

Realybė: Prieštreniruotiniai papildai nėra vienodi. Jie skiriasi ingredientais, sudėtimi ir efektyvumu. Svarbu atlikti asmeninį tyrimą  ir pasirinkti produktą, kuris tiktų būtent jums.

Džonas, trikovės sportininkas, pastebi: „Kadangi gerdavau daug kavos, vartojau preworkoutus be papildomų stimuliantų. Su laiku pastebėjau jog nepavyksta maksimaliai atiduoti savęs treniruotės metu. Išbandžiau pre workout su stimuliantais. Skirtumas buvo kaip diena ir naktis. Šalutinis poveikis nepasireiškė. Mano treniruotės ir rezultatai labai pagerėjo.”

Mitas Nr. 5: Prieš treniruotę vartojami papildai pakeičia subalansuotą dietą

Realybė: Prieš treniruotę vartojami papildai turi papildyti, o ne pakeisti subalansuotą dietą. Teisinga mityba yra esminė dalis gerai sveikatai ir sporto rezultatams. Nors šie papildai gali suteikti papildomą jėgą, tai neturėtų pakeisti valgymo.

Mitas Nr. 6: Prieš treniruotę vartojami papildai sukelia priklausomybę

Realybė: Priklausomybės nuo pre workout papildų nėra. Svarbu išlaikyti subalansuotą požiūrį į fizinį aktyvumą ir naudoti šiuos papildus tikslingai, o ne vartoti prieš bet kokį fizinį krūvi ar kaip energetiką.

Patarimas: Pre workout rekomenduojame vartoti tik tuomet kai jaučiatės pavargę, bet vis tiek norite pasidaryti treniruotę. Taip pat prieš sunkias treniruotes, kaip pvz: kojų ar nugaros treniruotė.

Mitas Nr. 7: Prieš treniruotę vartojami papildai užtikrina greitus rezultatus

Realybė: Prieš treniruotė vartojami papildai nėra stebuklas, kuris garantuoja greitus rezultatus. Jie gali pagerinti jūsų treniruotes, bet fiziniam tobulėjimui reikia laiko, nuoseklumo ir pasiaukojimo.

Na ir pabaigai…

Išvada, atsakingas pre workout papildų vartojimas gali būti geras sprendimas  jūsų treniruotės produktyvumui. Svarbu suprasti kas yra mitai ir kas yra realybė. Jei trūksta žinių ar informacijos, visuomet rekomenduojame pasikonsultuoti su specialistu.

 Būkite stiprūs ir sveiki!