Sveikata

Grikių kruopos: kur laikyti namuose ir kaip išsirinkti kokybiškas?

Grikiai – greitai paruošiamos, o svarbiausia – sveikatai ypač naudingos kruopos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiuose gausu geležies ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, todėl juos drąsiai galima valgyti kasdien. Nors grikių košė puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek garnyrui prie daržovių ar mėsos patiekalų, iš jų galima pasigaminti ir įvairius troškinius, gaivias salotas ar net desertus. Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė pastebi, kad grikius lietuviai dar labiau pamėgo pandemijos metu, kai daugelis dirba ar izoliuojasi namuose ir maistą gaminasi patys. Tad specialistė dalijasi patarimais, kaip atskirti kokybiškas grikių kruopas bei kur jas laikyti parsinešus namo.

Pasak mitybos ekspertės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl savo maistinės vertės grikius rekomenduojama įtraukti į kasdienės mitybos racioną: „Grikiuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, magnio, fosforo bei kalio, o taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino E. Šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, praturtintas žmogaus organizmui nepakeičiama aminorūgštimi – lizinu. Be to, grikių kruopos puikiai tinka glitimo netoleruojantiems asmenims, todėl pagal savo maistingumą grikiai gali būti priskiriami „super maistui“.

Nors ne visi mėgsta grikių kruopų skonį, jas galima gardinti mėgstamais priedais ir išbandyti skirtingus jų paruošimo būdus. „Kadangi savo sudėtimi grikiai gausūs angliavandeniais, daugelis renkasi juos valgyti pirmoje dienos pusėje. Vis dėlto, jei patiekalas su grikiais bus paruoštas vakarienės metu – viskas gerai. Tiek skrudinti, tiek virti grikiai yra maistingi ir žmogaus mitybos racione įvairiais pavidalais bei skirtingu dienos metu gali atsidurti valgiaraštyje“, – teigia gydytoja dietologė.

Anot mažmeninio prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, lietuviai mėgsta įvairias kruopas, tad ir grikiai dažnai randa vietą jų pirkinių krepšeliuose. „Pandemijos laikotarpiu, kai žmonės daugiau laiko praleidžia ir gamina namuose, nuolat stebėjome grikių pardavimų augimą, tačiau šiuo metu jis jau stabilizavosi. Tai dažno pasirinkimo produktas, kuris daugeliui pirkėjų patinka tiek dėl prieinamos kainos, tiek dėl skonio ir plačių pritaikymo galimybių kulinarijoje“, – sako D. Špūrienė.

Ji priduria, kad lietuviai labiausiai perka pigesnes ar vidutinės kainos kruopas. Tuo tarpu brangesnes dažniausiai įsigyja akcijų metu. „Pastebime, kad dažnai pirkėjai renkasi grikių kruopas ne tik pagal kainą, bet ir pakuotės tipą bei jos išvaizdą. Pirkėjai prioritetą įprastai teikia Lietuvoje užaugintiems grikiams. Savo asortimente už prieinamą kainą jiems siūlome vietoje užaugintų kruopų, pažymėtų „Rimi Basic“ ženklu. Be to, pastaraisiais metais auga susidomėjimas ir ekologiškomis grikių kruopomis“, – sako „Rimi“ produktų vadovė. 

Visgi, renkantis grikių kruopas specialistė rekomenduoja atkreipti dėmesį ne tik į jų kainą ar pakuotės dizainą, bet ir į pačių kruopų išvaizdą bei kokybę: „Grikių branduoliai turi būti vidutinio stambumo arba stambūs. Pakuotėje, jei galima matyti, turi būti kuo mažiau suskaldytų ar nelukštentų grikių kruopų. Taip pat – neturėtų būti pašalinių priemaišų, pavyzdžiui, kitų kruopų ar smulkių akmenukų. Kokybiškų grikių spalva turėtų būti vientisa, sodriai ruda.“

Įprastai grikių laikymo sąlygas ir galiojimo terminą gamintojai nurodo pakuotės etiketėje, tačiau „Rimi“ produktų vadovė primena, kad atidarius grikių pakuotę šias kruopas rekomenduojama suvartoti kuo greičiau.

„Žinoma, net ir po galiojimo termino pabaigos, jei grikius laikėte teisingai, jie netaps nuodingi, tačiau gali išsausėti, todėl jų skonis nebebus toks, koks turėtų būti. Namuose grikius reikėtų laikyti kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Jei namuose labai karšta, grikius galima laikyti ir šaldytuve – taip sumažės tikimybė kruopose įsiveisti maistinėms kandims. Be to, šių kenkėjų išvengsite ir tuomet, jei grikių kruopas laikysite sandariuose stiklo arba plastiko indeliuose, šviesioje vietoje“, – patarimais dalijasi D. Špūrienė.

„Rimi“ kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti sotų, lengvai paruošiamą grikių kruopų salotų su sūriu bei grybais receptą.

 

Grikių kruopų salotos su sūriu ir grybais 

Patiekalui reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vnt. svogūno

300 g grikių kruopų

300 g marinuotų pievagrybių

100 g olandiško sūrio

0.25 vnt. citrinos

Petražolių papuošimui

4 vnt. salotų lapų

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite grikius kaip nurodyta ant pakelio. Grikius atidėkite atvėsti. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir apkepkite susmulkintus svogūnus iki traškumo.
  2. Dubenyje išmaišykite grikius, pievagrybius, tarkuotą sūrį ir traškius svogūnus. Salotas pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Papuoškite petražolėmis. Patiekite su salotų lapais. 

Patarimas: Olandišką sūrį pakeitus tofu sūriu, patiekalas tiks veganams.

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR
Grikių kruopos: kur laikyti namuose ir kaip išsirinkti kokybiškas?