Sveikata

Kaip orginaliai panaudoti išskaptuoto moliūgo likučius – nustebsite ir per Heloviną tikrai išbandysite (receptas) 

Tradicija pjaustyti moliūgus per Šiurpnaktį kilusi iš XIX a. Airijos, kur žmonės skaptavo ropes ir kitas šakniavaisines daržoves, kad atbaidytų piktąsias dvasias. Moliūgai pradėti naudoti, kai airių imigrantai šią tradiciją atsivežė į JAV ir pastebėjo, kad jų galima lengviau įsigyti. Tad moliūgo skaptavimas – ne tik šiurpiausios metų nakties dekoravimo tradicija, tačiau jo minkštimas – ir sezoninių patiekalų žvaigždė. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, moliūgų patiekalais galima pradžiuginti ne tik artimuosius, bet ir savo organizmą: jame gausu svarbiausių žmogui vitaminų, o jame esančios skaidulos padės neapsunkti po Šiurpnakčio vakarienės bei palaikyti tinkamą virškinimo darbą. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijų operacijos vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip pabodusius moliūgų blynelius iškeisti į kūrybiškesnius šios daržovės patiekalus bei kviečia išmėginti maisto tinklaraštininkės Godos Juknaitės moliūgų lazanijos receptą.

Kodėl verta rudenį nepraleisti progos skanauti šviežiausiais moliūgais?

Kai įsibėgėjus rudeniui parduotuvių lentynos mirga nuo oranžinių atspalvių moliūgų gausos, dažnai susimąstoma, ar verta neštis tokią sunkią daržovę namo. Vis dėlto, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad į savo racioną tikrai verta įtraukti sezoninių daržovių, kurios būna turtingiausios maistinėmis medžiagomis, tad ir moliūgo įsigijimas – tai dar viena proga pagausinti savo racioną svarbiausiais vitaminais, mineralais bei kitomis gerosiomis maistinėmis medžiagomis.

„Moliūgai yra labai maistinga daržovė, kuri gali būti vertinga mitybos raciono dalis. Juose mažai kalorijų: viename puodelyje virto sutrinto moliūgo yra apie 49 kalorijos. Šiose daržovėse gausu svarbiausių vitaminų, įskaitant vitaminą A, vitaminą C ir keletą B grupės vitaminų, pavyzdžiui, folio rūgšties, niacino ir B6. Vitaminas A ypač svarbus sveikai odai, regėjimui ir stipriai imuninei sistemai palaikyti, kas yra ypač svarbu šaltuoju metų laiku“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Be to, moliūguose gausu maistinių skaidulų, ypač – tirpių, kurios svarbios virškinimo sistemos sveikatai, yra puikus gerųjų bakterijų maistas, užtikrina sotumo jausmą, jį prailgina, palaiko širdies sveikatą, mat prisideda prie cholesterolio koncentracijos mažinimo: „Be jau minėtų vitaminų, veikiančių kaip antioksidantai (vitaminas A ir jo provitaminas betakarotenas, vitaminas C), moliūgo minkštimas turtingas ir kitais stipriais antioksidantais: polifenoliais, triterpenoidais, flavanoidis, kumarinais ir kt. Šios natūraliai moliūge esančios medžiagos apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos ir gali sumažinti lėtinių ligų, tokių, kaip vėžys, dislipidemija, infarktas, cukraligė, riziką.“

Taip pat, pasak eskpertės, moliūguose yra svarbių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir magnio, mangano, kurie padeda tinkamai reguliuoti kraujospūdį, raumenų funkciją, kaulų sveikatą ir medžiagų apykaitą: „Didelis šiose daržovėse  universalumas leidžia juos įvairiai naudoti kulinarijoje.“

Gydytoja dietologė taip pat pabrėžia, kad norintys įtraukti daugiau moliūgų į savo mitybą, gali tą padaryti įmaišant moliūgų tyrės į kokteilius ar kepinius, kepant moliūgų kubelius kaip skanų garnyrą, gaminant naminę moliūgų sriubą arba barstant skrudintomis moliūgų sėklomis salotas ar jogurtą, kad jos būtų traškios ir maistingos.

Koks moliūgas tinkamiausias Šiurpnakčio žibintui ir būsimiems patiekalams? 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad šiuo metu laukia itin platus moliūgų sezono asortimentas: „Pirkėjai turės progą įsigyti tokių moliūgų, kurių jiems reikės labiausiai: tiek Šiurpnakčio žibinto skaptavimui, tiek įvairių patiekalų gamybai ar tokių, kurie tinka tiek žibintų gamybai, tiek kulinarijoje. Pavyzdžiui, turėsime Lietuvoje bei Latvijoje augintų moliūgų, kurių dydis svyruos nuo 0,8 kg iki 4 kg. Skaptavimui puikiai tiks muskatinis moliūgas, moliūgas „Halloween“ bei paprastas moliūgas iš Lietuvos. O gardžiausiais patiekalais bus galima mėgautis įsigijus sviestinį ar spagetinį moliūgą. Be to, turime ir specialių moliūgų, skirtų tik kepimui, kuris yra tiekiamas vietinių ūkininkų arba skirtų tik dekoravimui, atvežtų iš Latvijos.“

Ekspertė priduria, kad renkantis aukštos kokybės moliūgą, reikėtų ieškoti tokio, kuris būtų tvirtas, pastovios spalvos, be minkštų dėmių ar pelėsio žymių. Taip pat O. Suchočeva pabrėžia, kad aukštos kokybės moliūgas turi būti su tvirtu koteliu, kuris rodo, kad jis šviežias, ir, atsižvelgiant į jo dydį, sunkus.

Išskaptavus moliūgą kūrybiškai panaudokite jo likučius

O. Suchočeva pasakoja, kad išskaptavus moliūgą Šiurpnakčio šventei nereikėtų pamiršti kūrybiškai panaudoti jo minkštimo bei sėklų: taip bus išvengta bereikalingo maisto švaistymo bei bus galima pasimėgauti gardžiu, spalvingu ir kvapniu moliūgų patiekalu ar užkandžiu.

„Išskaptavus moliūgą, yra daugybė kūrybiškų būdų, kaip panaudoti jo minkštimą. Pirmiausia neleiskite sėkloms nueiti perniek. Atskirkite jas nuo moliūgo minkštimo ir gyslų, nuplaukite ir sumaišykite su trupučiu aliejaus ir mėgstamais prieskoniais. Paskrudinkite sėklas orkaitėje: tai bus traškus ir maistingas užkandis. Tuo tarpu moliūgo minkštimas yra neįtikėtinai universalus. Supjaustykite jį gabalėliais, pašalinkite odelę ir virkite, kol suminkštės. Tada sutrinkite jį į vientisą tyrę. Ši naminė moliūgų tyrė yra fantastiškas pagrindas įvairiems patiekalams – nuo klasikinių moliūgų pyragų ir keksiukų iki pikantiškų sriubų ir net sveikatai palankių kokteilių“, – idėjomis dalijasi prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė taip pat primena, jog besiruošiantys Šiurpnakčio šventei gali rasti ne tik moliūgų, bet ir tematinių įvairių formų saldumynų bei atributikos asortimentą: žvakių, lipdukų ir kitų prekių, o sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O akcijos laikotarpiu kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį –  nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.“

Kviečiame išmėginti receptų kūrėjos, maisto tinklaraštininkės bei „Rimi“ ambasadorės Godos Juknaitės moliūgų lazanijos receptą: taps ne tik Šiurpnakčio vakarėlio pagrindinis patiekalas, bet ir šaltojo sezono mėgstamiausia šeimos vakarienė.

RECEPTAS 

Moliūgų lazanija 

Lazanijai reikės:

2 vnt. svogūnų;

5 skiltelių česnako;

500 g rikotos;

200 ml grietinėlės;

200 g sviesto;

Pakelio lazanijos lakštų;

1 pakelis burratos arba mocarelos sūrio;

1 vnt. nedidelio moliūgo;

Druskos ir pipirų pagal skonį;

Šiek tiek šviežio šalavijo;

Šiek tiek muskato riešutų;

Šiek tiek citrinos;

Šiek tiek parmezano sūrio. 

Gaminimo eiga: 

  1. Užkaitinkite orkaitę iki 180 C°. Kol orkaitė kaista, nuplaukite ir supjaustykite vienodais kubeliais moliūgą.
  2. Moliūgą dėkite į kepimo skardą, jį apšlakstykite aliejumi. Šalia moliūgo skardoje guldyti sviestą, šalaviją. Viską apibarstyti druska ir pipirais.
  3. Skardą su moliūgo gabaliukais įdėti į įkaitusią orkaitę 30 min. (arba kol suminkštės).
  4. Įkaitinkite keptuvę ir joje karamelizuokite svogūną. Kai lengvai apskrus, į keptuvę sudėti špinatus ir kepti ant vidutinio kaitrumo.
  5. Špinatams sukepus ir išleidus skystį, įspauskite česnako, užbarstykite druskos ir pašlakstykite citrinos sulčių.
  6. Gautą masę sumaišykite su rikotos sūriu, įtarkuokite citrinos žievelės.
  7. Iškeptą moliūgą su šakute sutrinkite iki vientisos, „siūlinės“ masės. Į ją įpilkite grietinėlę ir išmaišykite, po to pabarstykite druska, pipirais bei įtarkuokite muskato riešutų.
  8. Kepimo skardoje sluoksniuokite lazaniją: pirmame sluoksnyje gausiai tepkite moliūgų masę, pagardinkite šviežiu šalaviju. Tada dėkite lazanijos lakštus, ant viršaus tepkite špinatų ir rikotos mišinį bei užbarstykite tarkuoto parmezano sūrio. Taip sluoksniuokite lazaniją, kol nebeliks nei vieno pertepimo bei nepamirškite, kad paskutinis sluoksnis turėtų būti kreminis užtepimas.
  9. Susluoksniuotą lazaniją apdėliokite buratos arba mozarelos sūrio gabaliukais, pabarstykite šalavijo bei parmezanu.
  10. Lazaniją apdenkite folija ir įdėkite kepti į 180 C° orkaitę 30 min., paskui nuimkite foliją ir pakepkite dar 15 min., kol lazanijos viršus apskrus. 

Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Živilė Udrė, Integrity PR, UAB

Kaip orginaliai panaudoti išskaptuoto moliūgo likučius – nustebsite ir per Heloviną tikrai išbandysite (receptas)