Sveikata

Kvepiantys kalėdiniai desertai: kepinių technologas siūlo išbandyti gaivų imbierinių pyragaičių receptą

Kalėdos jau visai čia pat, o konditerijos technologai intensyviai ruošiasi – jų desertai vėl taps daugelio šventinių stalų ir susibūrimų žvaigždėmis. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šiemet pirkėjams siūlomi pyragai su aguonomis, apelsinais, morkomis bei karamele, o vienas populiariausių  – itališkas „panettone“. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis juo galima pasimėgauti.

Išaugo konditerijos gaminių pardavimai

Likus kelioms dienoms iki Kalėdų, pirkėjai baigia planuoti savo šventinį stalą, kuris, kaip ir kasmet, neapsieina be deserto. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lyginant su įprastomis savaitėmis, šventinę savaitę konditerijos gaminių pardavimas išauga beveik dvigubai.

„Pastebime tendenciją, jog pirkėjai Kūčių bei Kalėdų patiekalus labiau linkę ruošti namuose, tad ir desertai šioms šventėms dažnai gaminami su šeima. Tuo tarpu Naujieji metai švenčiami didesnėje artimųjų bei draugų kompanijoje, todėl šiai progai dažniau perkami jau paruošti gaminiai. Desertai – ne išimtis: tortų bei pyragų pardavimai išauga dvigubai. Nors desertų galiojimo laikas yra ilgesnis, pirkėjai saldumynus stengiasi įsigyti paskutinio apsipirkimo metu, prieš pat šventę, kad desertas būtų kuo šviežesnis ir skanesnis“, – sako O. Suchočeva.

Anot komercijos operacijų vadovės, šiais metais „Rimi“ prekybos centruose daugiau  dėmesio skiriama pyragams. Pastebima tendencija, jog po pandemijos žmonės nori susirinkti į didesnes kompanijas, tad ieškoma kepinių, kuriuos būtų patogu dalintis: „Šiemet kepame skirtingus pyragus su aguonomis, apelsinais, morkomis bei karamele, kurie ne tik gardūs, bet ir gražiai atrodo ant šventinio stalo. Pastebėjome, kad pastaruoju metu labai išpopuliarėjo itališkas pyragas „panettone“, jis šiuo metu yra vienas iš pardavimo lyderių.“ 

Ne kasdienio vartojimo produktas 

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, Kalėdų laikotarpiu desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis nereikėtų bijoti juo saikingai pasimėgauti. 

„Matant visą šventinį stalą, reikėtų pagalvoti, kurių patiekalų aš labiau norėčiau paskanauti, kurie man yra neįprasti, labiau šventiniai. Ir būtent jų stengtis valgyti tiek, kad nesijaustų  persivalgymas, nepertempti savo skrandžio talpos. Desertai skirti pasimėgavimui, tai tikrai nėra kasdienio vartojimo produktas. Šventės metu taip pat vertėtų nepamiršti, kad valgome ir kitokį maistą, tad desertui reikėtų palikti vietos skrandyje“, – pažymi gydytoja dietologė.

Gydytoja pataria neužmiršti, kad nebūtina suvalgyti viso deserto, svarbu paskanauti ir pasimėgauti kiekvieno kąsnio skoniu: „Pasirinkus pyragaitį ar kažkurį kitą desertą, jį reikėtų stengtis valgyti kuo lėčiau, pasimėgaujant ir galbūt dar pusę porcijos paliekant rytdienai.“ 

Kepiniai su aguonomis – vieni populiariausių

Prekybos tinklo „Rimi“ vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir sako, jog aguona yra Kalėdų karalienė, todėl žiemos švenčių metu itin populiarūs kepiniai su aguonomis. Artėjančios šventės – puiki proga namuose išsikepti trapios tešlos varškės pyragą su aguonomis: varškė kepiniui suteiks drėgnumo, o aguonos – puošnumo ir šventinio skonio. 

„Šokolado mėgėjams taip pat siūlyčiau išsikepti „lava cake“ pyragaičius. Tai nėra labai sudėtinga, o juodo šokolado dažniausiai visi turime namuose. Nenorintiems ilgai suktis virtuvėje, paprasčiausia būtų išsikepti keksiukų su maskarponės arba grietinėlės karūnėlėmis. Tai gražus, greitas ir lengvas kepinys“, – sako M. Idir. 

Pasak kepinių technologo, norint kepiniams suteikti kalėdinį skonį, į juos galima pridėti patinkančių prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, malto imbiero ar kardamono: „Tik tai daryti reikėtų labai atsargiai, nes prieskonių skonis yra labai stiprus, todėl lengva į kepinius jų įdėti per daug.“

Sutaupyti padės planavimas

Pasak O. Suchočevos, artėjant Kalėdoms ir ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto ar dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, konservams, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o dieną prieš Kalėdas išlaidas skirti greitai gendančiam maistui“, – siūlo O. Suchočeva.

Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“

„Rimi“ vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir kviečia namuose išsikepti kvepiančių imbierinių pyragaičių su žaliąja citrina 

RECEPTAS 

Imbieriniai pyragaičiai su žaliąja citrina

Meduolinei tešlai reikės:

75 g sviesto „Rimi“;     

75 g  cukraus „Rimi“;   

75 g tamsiojo sirupo;

25 g medaus;  

250 g kvietinių miltų;

0.25 šaukštelio sodos;

0.5 šaukštelio meduolių prieskonių. 

Žaliųjų citrinų kremui reikės:

150 ml žaliųjų citrinų sulčių; 

240 g cukraus „Rimi“;  

4 vnt. kiaušinių trynių;           

300 g sviesto „Rimi“.     

Morengui reikės: 

60 g  kiaušinio baltymo;       

75 g Cukraus miltelių;

100 g cukraus „Rimi“.  

Cukraus sirupui reikės:

30 g cukraus „Rimi“;    

30 ml vandens.

Gaminimo eiga: 

  1. Sviestą tešlai sumaišykite su cukrumi. Supilkite tamsų sirupą, medų, palaipsniui įmaišykite miltus su soda ir prieskoniais. Išminkykite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių.
  2. 10 cm skersmens tartų formeles ištepkite riebalais, tolygiai paskirstykite jose tešlą ir subadykite šakute. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
  3. Laimo kremui vandens vonelėje pakaitinkite laimo sultis su cukrumi ir kiaušinių tryniais, kol kremas pasieks 95 laipsnių temperatūrą. Įmaišykite sviestą ir šaldykite, kad atvėstų.
  4. Morengui išplakite šaltus kiaušinių baltymus su cukrumi ir cukraus pudra. Cukraus sirupą užvirkite iki 110 laipsnių ir stipriai plakdami supilkite į kiaušinių baltymų masę.
  5. Iškpetas formeles pripildykite laimų kremu ir konditeriniu maišeliu ant viršaus užspauskite morengo masės papuošimus. Pašaukite į 250 laipsnių orkaitę 3 minutėms. 

Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR
Kvepiantys kalėdiniai desertai: kepinių technologas siūlo išbandyti gaivų imbierinių pyragaičių receptą